Δραστηριότητα 5

2011-12-28 15:42

Ηθικά διλημματα

Παρακάτω σας παρουσιάζονται δύο ιστορίες που εμπεριέχουν καταστάσεις ηθικού διλήμματος και σχετίζονται με το πρόβλημα της πείνας και της φτώχιας. Αφού διαβάσετε τις ιστορίες καλέιστε να επιλέξετε από τις κάθε φορά αντίθετες επιλογές, εξηγώντας την αποφασή σας αυτή με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

  1. Δίλημμα Αμπντούλ 

Μια γυναίκα μετανάστη είναι ετοιμοθάνατη από κάποια μορφή καρκίνου. Υπάρχει ένα φάρμακο που μπορεί να τη σώσει αλλά κοστίζει 4.000 ευρώ. Ο άντρας της, Αμπντούλ, πήγε σε όλους τους γνωστούς του για να δανειστεί χρήματα και δοκίμασε κάθε νόμιμο μέσο, αλλά μάζεψε μόλις 2.000 ευρώ. Ρώτησε ακόμα και τον γιατρό που ανακάλυψε το φάρμακο μήπως μπορεί να του κάνει μια έκπτωση, ή να το πληρώσει αργότερα, αλλά ο επιστήμονας αρνήθηκε.

Πρέπει ο Αμπντούλ να διαρρήξει το εργαστήριο για να κλέψει το φάρμακο και να σώσει τη γυναίκα του;

Καταγράψτε τις ιδέες σας εδω!

2. Δίλημμα Κάτιας

Η τάξη έχει συγκεντρώσει από το Χριστουγεννιάτικο Bazaar 800 ευρώ και έχει αποφασίσει μετά τις γιορτές να τα δώσει στο κέντρο αστέγων της ενορίας ώστε να τοποθετηθεί μόνωση στους τοίχους και να μην κρυώνουν. Η μόνωση βέβαια κοστίζει τα τριπλά χρήματα, αλλά οι μαθητές δεν κατάφεραν να μαζέψουν μεγαλύτερο ποσό. Τα χρήματα τα κρατάει η Κάτια, η ταμίας της τάξης, στο σπίτι της.

Ο πατέρας της που είναι χρηματιστής, της λέει πως αν του δώσει τα χρήματα να τα επενδύσει σε μια «σίγουρη» μετοχή, μπορεί να τα τριπλασιάσει μέσα σε μία εβδομάδα και έτσι η βοήθεια στους αστέγους να είναι ουσιαστική! Είναι μάλιστα τόσο σίγουρος για την επένδυση, ώστε έχει βάλει όλα του τα χρήματα σε αυτήν.

Τι πρέπει να κάνει η Κάτια;

Καταγράψτε τις ιδέες σας εδώ!

 

—————

Πίσω